19 Ekim 2016 Çarşamba

Bebeklerde Çapaklanma

Bebeklerde göz çapaklanmaları  gözyaşı kanallarının tıkalı olmasından kaynaklanabilmektedir.

Bebeklerde Çapaklanma Neden Olur ve Tedavisi 

Gözyaşları sayesinde gözler, göz çukurunda rahat hareket etmektedir. Bu gözyaşları daha sonra kanallar sayesinde buruna akmaktadır. Ancak bu kanallar tıkalı olduğunda gözyaşları normal bir şekilde akamamakta ve gözde sulanmaya ve çapaklanmaya neden olmaktadırlar. Bu durum bazı bebeklerin gelişmemiş kanallarla doğmalarından kaynaklanmakta, bazılarında ise zaten dar olan kanalların sonradan tıkanmasından kaynaklanabilmektedir.

Bu sorunu yaşayan bebekler genelde çoğu sabah gözlerinde yoğun çapaklarla uyanmaktalardır, hatta bazı sabahlar uyandıklarında kirpikleri çapaklanmadan dolayı birbirine yapışmış bile olabilir. Bu durumda bu çapaklanmayı sürekli temizlememiz gerekmektedir. Kaynamış ılık su ve bir miktar pamuk yardımıyla bebeklerin gözleri temizlenmeli ve aksatmadan masajları yapılmalıdır. Tabi ki masaj ne kadar çok yapılırsa o kadar çabuk atlatılabilmektedir bu durum.
Ancak masajın nasıl yapılması gerektiğini özellikle anlatmayacağım burada, çünkü bence kesinlikle bir göz doktorundan öğrenmelisiniz.

Biz Neler Yaşadık?

Biz bu konuda neler yaşadık özellikle bunlardan bahsedeceğim ki eğer bebeğinizde böyle bir durum varsa belki yaşadıklarımız size örnek teşkil eder, bizim yaptığımız hataları yapmazsınız;

Oğlumun doğduğundan beri sol gözünde sürekli bir çapaklanma var. Bu konuda sanırım 2-3 aylıkken doktorumuza danışmıştık, gözyaşı kanalının tıkalı olabileceğini belirtip, nasıl masaj yapmamız gerektiğini göstermişti; “Bir de nasıl olsa 6. ayda göz doktoruna gideceksiniz, o zaman detaylı öğrenirsiniz, sorarsınız” da dedi. Yani biz nedense önemsiz bir şeymiş hissine kapıldık ve bunun rahatlığıyla ne masaj yaptık, ne bu konunun üzerine düştük. Çapaklanma oldukça temizledik sadece ve 6. ayda göz doktoruna gittiğimizde çapaklanma iyice artmıştı. Doktor günde 4’er defa uygulanacak  iki adet damla verdi. Bir de nasıl masaj yapmamız gerektiğini gösterdi. İlk zamanlar damlaları damlatmama oğlum izin veriyordu, masajı da rahat yapıyordum. Ancak bir süre sonra direnmeye  başladı, ne masaj yapabiliyordum, ne de damla damlatıyordum. Ama bu zamana kadar baya ilerleme kaydetmiştik, baya azalmıştı. Ancak artık oğlum ne zaman elimde pamuk ve damlaları görse ağlamaya başlıyordu. Biz de nasıl olsa geçiyor, daha fazla çocuğu bunaltmayalım dedik ve masaja ara verdik. Ne zaman ki biz masajı bıraktık, yine başladı çapaklanma :(
Bu konuda 3 ayrı doktora göründük, farklı bir şey olabilir mi korkusuyla. Hepsi aynı şeyi söyledi. Yapabileceğimiz masajları gösterdiler.
Oğlum şu anda 8,5 aylık ve biz hala masaj yapmaya devam ediyoruz. Arada aksatmasaydık  muhtemelen çoktan geçmişti. 
Tabi masaja rağmen geçmeyen durumlar da olabilmekteymiş. Ancak biz masajla baya düzeldiğini gördük, geçeceğine inanıyorum. 

Peki Neler Öğrendik?

Bu konuda neler öğrendiğimize gelirsek; eğer böyle bir sorununuz varsa , bebeğin ayına bakmadan bir göz doktoruna götürmeniz en doğrusu olacaktır. 
Çünkü ne kadar geç kalırsanız geçmesini o kadar zorlaştırırsınız.

 Doktordan öğrendiğimize göre bebekler 3-4 aylıkken bu durum kolaylıkla masajla geçirebilirmiş. Biz bu süreyi maalesef çoktan geçirdik.
Ayrıca 1 ile 1,5 yaş arasında eğer geçmemişse, mutlaka bir operasyonla bu durum geçirilmeliymiş. Genel anestezi altında çelik bir sonda ile kanallar açılabilmekteymiş.
Eğer bu süreyi de geçirdiyseniz 1,5 yaşından sonra kemikleşme başladığı için bundan sonra daha büyük bir ameliyat geçirmeleri gerekebilirmiş Yani ufacık bebeklerimizin böyle operasyonlar, ameliyatlar geçirmelerini istemeyiz herhalde. Bu nedenle masaj konusunda istikrarlı olmalıyız. Hele ki büyüdükçe daha da hareketlendikleri için masaj yapmak, onları bir süre aynı yerde tutmak oldukça zorlaşmaktadır. Her seferinde farklı bir yöntem bulmaya çalışıp, kandırmaya çalışırsınız ama nafile, yemezler. Artık büyümüşlerdir. İşiniz gitgide zorlaşır. 
Ben şu anda tek yol olarak emzirirken masaj yapabiliyorum. Bakalım gittiği yere kadar da bu şekilde devam edeceğim, ancak neden daha önce bu konunun üzerine düşmedik diye de hayıflanmıyor değiliz. Siz siz olun aksatmayın, bebeğinizi hemen bir doktora götürün. Daha ufakken bu sorunu çözün. İnanın kısıtlı hareket ederlerken her şey daha kolay olacaktır.

Bir de bu konuda bahsetmeden geçemeyeceğim; gittiğimiz doktorlardan biri özellikle uyardı, “Sakın ola ki iltihaplı göze büyüklerinizden duyup da anne sütü damlatmayın” diye. Anne sütü mikrobu beslermiş. Bu konuda doktordan ne duyduysam aktarıyorum, çünkü bir çok internet sitesinde çapaklanan göze anne sütünün iyi geldiği yazmakta, karar size ait. 



Önemli Not: Bu blogdaki yazılar deneyimlerimden oluşmaktadır. Lütfen sağlık konularında karar vermeden önce doktorunuzla işbirliği içinde olup, araştırmalarınızı yaparak karar verin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder