12 Haziran 2017 Pazartesi

Evde oyun hamuru nasıl yapılır?

Evde oyun hamuru yapımıİşte tam istediğim gibi bir oyun hamuru yaptım sonunda. Yapımı oldukça kolay olan bu oyun hamuru tarifini, her şeyi ağızlarına atan minikler için gönül rahatlığıyla uygulayabilirsiniz.

İki renk gıda boyası almıştım, o yüzden hazırladığım hamuru ikiye bölüp, renklerini ayarladım. Bir sonrakinde sarı ve maviyi karıştırarak yeşil de elde edeceğim. Ancak şu an için Yiğit'i iki renk oldukça güzel oyaladı. O kadar sevdik ki yatmadan önce bir posta daha oynadık. Devamlı 'att, att' diyerek hamurdan top yapmamı istedi.

Ufak bir not, pişmeden yapılan bir tarif daha denemiştim ama ne kıvamı bu hamur gibi olmuştu, ne de dayanıklı olmuştu. O yüzden kısık ateşte kısa sürede istene kıvama gelen bu oyun hamuru tarifini evde oyun hamuru yapmayı düşünen annelere şiddetle tavsiye ederim.

Gelelim yapımına;

Malzemeler

1 su bardağı un
1 su bardağı su
1/4 su bardağı tuz
2 çay kaşığı elma sirkesi
1 yemek kaşığı sıvıyağ


  • Tüm malzemeleri bir tencereye koyuyoruz. Topaklanmaması için önce iyice karıştırıyoruz. Sıvı kıvamlı bir hamur çıkıyor ortaya.
  • Kısık ateşte karıştırmaya devam ediyoruz. Hamur yavaş yavaş kendini toparlayacak, istenen kıvama gelecektir.
  • Kaç farklı renk hazırlayacaksanız o kadar hamuru parçalara ayırıyoruz, gıda boyasını katıyoruz. Ancak renklendirme işini hamur iyice soğuduktan sonra yapın, yoksa alacalı bulacalı bir şey çıkacaktır ortaya. 
  • Kısa sürede soğuyacaktır zaten, sonrasında hemen bebeklerinize verebilirsiniz.

Not: Gıda boyası katmadan da oyun hamuru ile ilk kez tanışıyorlarsa çok ilgilerini çekecektir.

Hamuru kapalı bir kapta saklarsanız, bir kaç gün dayanacaktır. 

Emin olun kapalı kutularda aldığınız hamurlar gibi bir kıvamda oyun hamuru ortaya çıkmaktadır. Hem de içinde ne olduğunu bildiğiniz için, ağızlarına attıklarında içiniz rahat edecektir. 

Oyun hamurları çocukların ilk başta kaba motor gelişimleri, ilerleyen dönemde ince motor gelişimleri için paha biçilmezdir. Yaratıcılıklarını artırır.  Hem de beraber çok eğlenceli vakit geçirirsiniz. Hatta bu sefer belki Yiğit'ten bile çok eğlenmiş olabilirim. 😉

Şimdiden iyi eğlenceler...



1 yorum: