28 Kasım 2020 Cumartesi

Scratch ile Sayı Tanıma Oyunu

Scratch ile Okul Öncesi Sayı Tanıma Oyunu
 Yiğit'e kodlama öğretmeliyim amacıyla başladığım kodlama serüveninde kendi namıma bir sürü programı kullanmayı öğrendiğim gibi, Yiğit'in ilgisini çeksin diye ara ara ufak ufak oyunlar da yaptım. 

Bugün bunlardan birini paylaşacağım sizinle. 

 Çocuklara kodlama denilince akla gelen ilk programlardan olan scratchscratch jrmblock programları ile haşır neşirim bir yılı aşkın süredir. Nerede bu programlarla alakalı ders, video, paylaşım görsem hepsini inceliyorum. Bayağı da yol kat ettiğimin farkındayım. 

Yiğit'de bu dünyaya yabancı kalmasın diye Scratch ile basit bir oyun tasarladım. Aslında amaç onun sayı bilgisini ölçmekti. Biraz puan ve can ekleyince işin içine, bizimkinin ilgisini çekti. 

Öncelikle adres şu şekilde; https://scratch.mit.edu/projects/443122752/  tıklayarak ilgili sayfaya yönlendirileceksiniz. 

Ben Yiğit için 1'den 100'e kadar rastgele sayı seçmesi için ayarladım. Ancak bu sayıları ilgili sayfada içine bak kısmına tıklayarak değiştirebilirsiniz.

Scratch Rastgele Sayı Seçme


Bu kısımda rastgele sayı seç bölümünden istediğiniz sayı aralığını belirleyebilirsiniz.

Öncelikle oyuna başlamak için yeşil bayrak tıklanmalı. Kuklanın talimatları bitince de kuklaya tıklayarak rastgele sayı seçmesine başlayabilir. 

Çocukların tek başına oynayabileceği bir oyun değil bu. Bir ebeveyn onun doğru bildiği sayı için yeşile tıklamalı, yanlış cevap için kırmızıya. Yeşil her tıklanıldığında 10 puan kazanılır, kırmızı da ise 1 can kaybedilir.
Oyun 3 can hakkıyla başlar. 

Bu oyun sayesinde çocuklar hem kodlamaya başlamak  için programa aşina olacakları gibi, hem de sayı bilgilerini pekiştirecekler. Belki çok hoşlarına gidip, öğrenmeyi de isteyeceklerdir. 

Belki sizin de hoşunuza gider, sizde Scratch öğrenmeye başlarsınız kim bilir 😉

Bu arada okul öncesi çocuklara kodlamaya giriş için en uygun program Scratch Jr. Ebeveyn için öğrenmesi oldukça kolay olan bu program ile çocuklarınızı kodlamanın zevkli dünyası ile tanıştırabilirsiniz. Bu program okuma yazma bilmeyi gerektirmediği ve her blok için resim ve farklı renk kullandığı için okul öncesi çocuğunuz zorlamadan basit oyunlar, animasyonlar oluşturabilecektir.

Kodlama bilmek çocukların problem çözme becerilerini geliştirdiği gibi, tek başlarına bir şeyler üretebilmenin zevklerine de varmalarını sağlıyor. İsterlerse animasyonlarına kendi seslerini ekleyip, daha eğlenceli hale getirebiliyorlar, bazen karakterler ortadan kaybolabiliyor, bazen büyüyorlar, bazen uzaya gidip gezegenleri keşfediyorlar, bazen de deniz altında, daha neler neler. 

Kodlama yeni çağın alfabesi. İlla ki programcı olsunlar diye değil, bu dile yabancı olmayıp, bu sayede de bir sürü beceri edinebilsinler diye. Çok geç olmadan çocukları kodlama ile tanıştırmak lazım diye düşünüyorum.

Umarım beğenmişsinizdir. 

İyi eğlenceler. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder