28 Aralık 2017 Perşembe

Uç Paytak Uç - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

Uç Paytak Uç
Bu çocukların dilinden neden en iyi anneleri anlar acaba? Sanki aranızda sadece ikinizin anlayabileceği özel bir dil oluşmuş gibidir. Herkes ne demek istiyor diye sizin gözünüzün içine bakar. Mesela pazarda "endattt"  diye bağıran, bir taraftan da ağlayan bir çocuk duysanız ne düşünürsünüz?
Pardon parantez içini atlamışım, endatt bizim dilimizde imdat demek. Şöyle anlatayım, bizim ufaklık bugün pazarı dolaştık, eve dönüyoruz , çıkışta "endatt" diye bağırarak ağlıyor. Ben de bir taraftan cevap veriyorum; "Anneciğim, gördük ya" şeklinde. Bu diyaloğu duyan ne diyor bunlar demez mi, der pek tabi ki de. Aslında bizim ki o anda  'Süper Patates ve Kaçak Bezelye' kitabından bir sahneyi canlandırıyor, yani brokolinin imdat demesini 😂 İmdat diyerek brokoli görmek istiyor aslında. Kimin aklına gelir değil mi? Brokoli brokoli olalı böyle çağrılmamıştır.

Buna benzer başka bir ilginç isimlendirmemiz daha var; Yiğit eğer "Durrr!" diye bağırıyorsa bilin ki bir yerde ya penguen ya da martı görmüştür. Onları da işte bu kitaptan tanımış, öğrenmiştir.
Uç Paytak Uç

Yiğit'le okumaktan çok zevk aldığımız kitaplardan biri de işte bu kitap; Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları'ndan yayınlanan "Uç, Paytak, Uç" . Çizimleri ve dili ile oldukça dikkat çekici, eğlenceli bir kitap. 

Kitaba gelirsek, Paytak, dost canlısı, çok sevimli, martılarla arkadaşlık eden bir penguen. Martılarla beraberken her şey çok güzel gider, ta ki martılar uçmayı öğrenene kadar. İşte Paytak o zaman kendisinin neden uçamadığını bir türlü anlamaz. Türlü türlü şeyler dener uçabilmek için. Ama sonuç hep hüsrandır. Ve bir gün şans eseri kendisi gibi olan penguenlerle karşılaşır...

Çocuklara farklılıkların da güzel olduğunu, diğerlerinden farklı olmanın hiç de kötü bir şey olmadığını anlatan bu sevimli kitabı biz çok sevdik, size de öneririz.

İyi okumalar, bol kitaplı günler...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder