10 Mayıs 2017 Çarşamba

Bebeklerde Diş Fırçalama

Bebeklerin dişleri nasıl fırçalanmalıdır?
Bebeklerde diş fırçalama konusu sanırım anne babalar tarafından pek önemsenmemektedir. Sebebinin de ilk çıkan dişlerin süt dişleri olması, dolayısıyla da dökülecek olmaları diye düşünüyorum. (En azından bizim düşüncemiz buydu) Ancak aksine hem bebeklerin diş fırçalamayı alışkanlık haline getirmeleri için, hem de daha sonra çıkacak dişlerin sağlığı için uzmanlar diş fırçalamaya bebeklikte başlanmasının önemle üzerinde durmaktadırlar.
Hem de ilk dişleri çıktıktan hemen sonra bebeklerde fırçalamanın başlaması gerektiğini belirtmektedirler. Bunun haricinde bebeklerin dişleri nasıl fırçalanmalı, diş fırçası nasıl olmalıdır kısmı kafamızı kurcalamaktadır sanırım.


Bebeklerin dişleri nasıl fırçalanmalı? Fırça seçimi nasıl yapılmalıdır?


Farklı seçenekler mevcut olup, ilk dişler için ilk başlarda temiz bir tülbent işimizi görecektir. Hafif ıslatılarak diş yüzeylerini silebiliriz.
Ya da parmağınızı geçirip, parmağınızı fırça gibi kullanabileceğiniz parmak fırçalar mevcuttur.
Bir diğer seçenek de çocuklara özel diş fırçalarıdır,  4. aydan itibaren kullanabileceğiniz, renkli renkli, yumuşak kıllara sahip diş fırçalarından edinebilirsiniz.

Önemli bir not: Doktorumuzdan edindiğimiz bilgiye göre 1.5 yaşından önce diş macunu kullanımı önerilmiyor. Bu durumda fırçayı hafifçe ıslatmak yeterli olacaktır.

Peki bebeklere diş fırçalama alışkanlığı nasıl kazandırılır?


Öncelikle bizim gibi ilk dişten itibaren başlamadıysanız, 1 yaş sonrası biraz dirençle karşılaşabilirsiniz. Direnç dediysem de gözünüz korkmasın, çabucak alışıyorlar.
Yaşadıklarımızdan yola çıkarak bazı önerilerde bulunabilirim;
  • Bebeklerin dişlerini fırçalamaya başlamadan bir süre önce dişlerinizi fırçalarken sizi izlemelerine izin verin, 'bak nasıl dişlerimi fırçalıyorum, senin de dişlerini fırçalayacağız' diyerek açıklamalarda bulunun.
  • Genelde uyku öncesi kitaplarında diş fırçalama kısmı oluyor. Kitaptaki karakterlerin yatmadan önce dişlerini fırçaladığını gösterin, üzerinde konuşun, anlatın. 'Bak farecikler nasıl da güzel dişlerini fırçalıyorlar, yatmadan önce dişler fırçalanmalı, dişlerimizi böyle temizlemeliyiz' gibi cümlelerle diş fırçalamayı ilginç hale getirin, merak etmesini sağlayın. İçinde uyku öncesi rutin bulunan 1001 Çiçek Kitaplar'a ait 'Babacığa Öpücükler' ve 'İyi Geceler Farecikler' kitapları bu konuda yardımcı olabilir size. 
Diş fırçalamada örnek olacak kitaplar- Babacığa Öpücükler - İyi Geceler Farecikler

  • Eline fırça vereceğiniz zaman; bebeklere fırçayı tanımaları ve ne işe yaradığını anlamaları için fırsat tanımak gerekir. Kesinlikle zorlamadan bunu yapmak gerek. Unutmayın önemli olan onlara zorla bir şey yaptırmak değil, bunun sorumluluğunun bilincine varıp, diş fırçalama alışkanlığı kazandırmaktır.
  • Siz onun eline diş fırçasını vermeden, zorlayarak ağzına fırçayı sokmaya çalışmayın. Fırçayı eline verin, tanısın, evirip, çevirsin. İlk başta ağzına sokmak istemeyecektir. Sabırsız davranmayın, bir kaç gün içinde ağzına sokmaya başlayacaktır.
  • Belki ilk başlarda elinden bırakmak da istemeyecektir. Bu da normal, aynı evrelerden biz de geçtik. Zamanla bunun belli bir süresi olduğunu da kavrayacaktır.
  • Fırçayı ağzına sokmaya başladıktan sonra, 'aferin, çok güzel fırçalıyorsun, başarıyorsun' gibi takdir cümleleri kurun, başarı hissini tatsın. İlk başlarda tabi ki istediğiniz gibi fırçalamayacaktır. Ancak şu aşamada önemli olan alışkanlık kazandırmak. 
  • Uyku öncesi rutine diş fırçalamayı da ekleyin. Aksatmadan her gün fırçalayın. 'Hadi şimdi de diş fırçalama zamanı' dediğinizde sizden önce diş fırçalamaya gideceğini göreceksiniz.
  • İyice alıştıkları zaman, onları yönlendirmelerine de izin vereceklerdir. Bu sayede doğru bir şekilde fırçalamayı da yavaş yavaş öğreneceklerdir. Acele etmemek önemlidir.
  • Bir kaç ilgi çekici diş fırçası edinip, fırçalamadan önce fırçasını kendisinin seçmesine izin vermek de diş fırçalamayı bebekler için eğlenceli hale getirecektir. 

Diş fırçalama artık bizim için çok eğlenceli, umarım kısa zamanda sizin için de öyle olur. 

Peki sizler neler yapıyorsunuz bebeklerinize diş fırçalama alışkanlığı kazandırabilmek için? Yorumlara yazarsanız, başkalarının da yararlanabilmesini sağlayabiliriz.

Şimdiden kolay gelsin.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder