8 Kasım 2020 Pazar

Okul Öncesi Gezegenler Etkinlikleri

 Yiğit'i bu yıl okula göndermeme kararı alınca, eğitim işi de anneye kaldı tabi. Ortamımızı iyice şenlendirmek için de etkinliklerimizi oldukça çeşitlendiriyoruz haliyle.

Bu hafta da bizim için gezegenler haftası idi. Neler mi yaptık buyurun...

Öncelikle oldukça eğlendik, Yiğit'le birlikte bende bir sürü şey öğrendim.


Okul Öncesi Gezegen Etkinlikleri










Resimde de gördüğünüz National Geographic Kids Gezegenler sayısını okuduk önce. Yeri gelmişken bahsedeyim, çocuğunuzun ilgi alanına göre Nat Geo Kids yayınlarını mutlaka edinmenizi öneririm, resimleri oldukça ilgi çekici olduğu gibi kitabın seviyesine göre de anlatımı değişiyor. Fikir vermesi açısından; Gezegenler kitabı 2. seviye, Yiğit de 4.5 yaşında ve bu seviyeyi  gayet rahat okuyabiliyoruz. 3.seviye biraz ağır gelse de basitleştirilerek okunabilir. Okul Öncesi seviyesi ise çok daha küçük çocuklara hitap ediyor, oldukça az cümle ve güzel resimler ile yine çok etkileyici tabi. Piramitler, Gökdelenler, Karıncalar, Pandalar, Kamyonlar gibi oldukça geniş yelpazede ilgi alanına hitap edecek kitapları mevcut. 

Bu kitaptan edindiğimiz güzel bilgiler ışığında, daha önceden bastırıp, kestiğim gezegenleri, güneş sistemindeki sıralarına göre bir kartona yapıştırdık, gezegenlerin özelliklerini sıralayarak. Aa unutmadan bir de eba okul öncesi etkinlik havuzundan oldukça faydalanıyorum, orada "Cevapları Bulduk, Resmimizi Tamamladık" etkinliği altında  gezegenle alakalı bir kaç bilmece vardı, onları kullandık ve cevapları bildikçe o gezegenleri yapıştırdık. Buradaki etkinlikler size çok güzel fikirler verecektir. Daha önceki yazılarda da bahsetmiştim, ben oldukça yararlanıyorum oradan. 

Uzay gemisi, astronot, yıldız resimleri de internetten. Biz Yiğit'le boyadık, kestik. Yapıştırma ise sadece Yiğit'e ait.

Gezegenler hakkında belgesel izledik. Bu konuda da Youtube da "Belgesel Çocuk" diye bir kanala denk geldim, oradaki 11 dk.lık uzay belgeselini izledik. 


Okul Öncesi Gezegenler Etkinlikleri

Hamurdan güneş sistemindeki gezegenleri yaptık.

Yine çok yararlandığım kaynaklardan biri, Tübitak'ın yayınladığı Meraklı Minik dergisi. Derginin tüm arşivi kullanıma açık. İstediğinizi yükleyip, çocuğunuzla birlikte okuyabilirsiniz. Konumuzla alakalı olarak biz 2012 -12 de yayınlamış olan "Uzayı Keşfediyoruz" sayısını okuduk. Bunun haricinde 2009-08 , 2013-07 , 2007-05 sayılarına da göz atabilirsiniz.

Google Art&Culture'dan Uluslararası Uzay İstasyonu'nu keşfettik. Bir uzay gemisinin içini gezdik. Başka bir öneri "Nasa.gov" sitesi gezilebilir. 

Dilerseniz yine Youtube dan "Gezegenler isimli şarkı dinlenebilir. 

Gezegenler resimlerini "eviminaltintopu" sitesinde bulmuştum, bunun haricinde gezegenlerle alakalı bastırabileceğiniz bolca resim, labirent, örüntü, çizgi çalışması vs de bulunmakta.


Bizim aklımıza gelenler bunlardı. Oldukça da verimli geçtiğini düşünüyorum. Umarım sizlere de bir nebze olsun fikir verebilmişizdir. 


Biz her hafta için bir konu seçmeye devam edeceğiz. Elimden geldiğince de bunları paylaşmaya çalışacağım. Bir dahaki hafta "Vücumuduz Haftası" .


1 yorum: