8 Ocak 2017 Pazar

Bebekler için Evde Alınacak Güvenlik Önlemleri

Miniklerimiz emeklemeye başladıktan sonra tam bir canavara dönüp, etrafta gördükleri her şeye uzanırken, işte biz anne babalar için zorlu günler geldi demektir. Kendinizi "meğerse bebeğimiz daha dönemiyorken, bütün gün yatarken ne kadar da rahatmışız" derken buluverirsiniz. Hatta biz eşimle birbirimize bakıp, "biz Yiğit emeklemeye başlamadan önce ne yapıyorduk ki acaba, o zamanlar ne kadar da güzelmiş" dediğimizi hatırlıyorum. Gördük ki asıl yorgunluk emekleme başladıktan sonra geliyormuş. Yürüme faslına geçenler bugünleriniz daha ne ki diyebilir, bizde daha ufak ufak adımlar başlasa da henüz yürüme kısmına gelmedik  😉 (Ama emekleme de advanced (ileri) seviyede hani.) Eyvah diyelim...


Asıl konuya gelelim. Bizim minik canavarlar keşfetmek için evin girilmedik deliği kalmayana kadar etrafta fink atarlarken, her tarafta maalesef ki tehlike bekliyor ufaklıklarımızı. Bunları tamamıyla engellemek maalesef mümkün olmasa da, bir kısmını en aza indirebilmek için almamız gereken bazı önlemler var. Ama yine de bence en önemlisi, her alınan önleme rağmen hiç bir zaman gözümüzü üzerlerinden ayırmamalıyız. Diyebilirsiniz ki madem hep gözüm üzerinde olacak bu kadar önleme ne gerek var dimi ama? Yaşayınca göreceksiniz, kaşla göz arasında neler yapabildiklerini. Hemen yanı başınızdayken aniden düştüğünü, bir kabloyu ısırdığını, bir şeyleri fırlattığını daha neler neler...

  • Öncelikle kablolar ve prizler oldukça tehlikeli. Prizleri oldukça merak ediyorlar, bu nedenle her yerde rahatça bulabileceğimiz priz kapakları ile kapatmalıyız. Ortalıkta ulaşabilecekleri kabloları kesinlikle bir şekilde saklamalıyız, ısırma denemeleri oluyor. Allah hepimizin bebeklerini korusun, başlarına kötü deneyimler gelen anne babalar maalesef ki var. 
  • Mobilyaların, dolapların kenarları, köşeleri oldukça tehlikeli. Onları da köşe, kenar koruyucularla halletmeliyiz.
  • Çekmeceler, dolaplar bebekler için feci ilgi çekici. Açıp kapamak, içinde ne var diye bakmak en büyük eğlenceleri. Ben şimdilik ona zararsız olduğunu düşündüğüm bazı çekmeceleri, dolapları karıştırmasına izin veriyorum, gözetimimde tabi ki. Arada parmakları da sıkışıyor. Canının yanabileceğini öğrensin diye katı kural koymadım, ancak açmasını istemediğimiz içinde ona tehlikeli olabilecek çekmece ve dolaplar için kilitler mevcut, onlardan edinmenin yararı olacaktır.
  • Deterjanlar, ilaçlar çok çok tehlikeli. Kesinlikle bebeklerimizin ulaşabileceği yerlerde bulunmamalı, kilitli kapılar yada dolaplar ardında saklamalıyız.
  • Bizimki henüz yapmasa da, bugün televizyonda izledim, bir süre sonra çekmeceleri açıp, üzerlerine basarak bir yerlere çıkmaya çalışabiliyorlar. (Kimin aklına gelir ki, bebeklerin geliyor maalesef) Üzerlerine yıkılmaması için bu tür dolaplar sabitlenmeli.
  • Çocukların ulaşabileceği ya da yanlışlıkla bizim çarpıp düşürme olasılığına karşın, ocağın arka kısmını kullanmamız daha iyi olacaktır ya da imkanınız olursa ocakta bir şeyler varken bebekleri mutfaktan uzak tutmak en garantili çözüm olacaktır.
  • Bebeklerin bulunduğu odada açık pencere bırakılmamalı, onların açabilme ihtimaline karşı kilitlenmeli. 
  • Bebekle, su dolu bir kovayı kesinlikle bir anlığına bile olsa baş başa bırakmamalıyız. Ulaşabilecekleri her hangi bir yerde su dolu bir kova bulunmamalı. 
  • Ellerine geçen her şeyi ağızlarına attıkları hatta bunu bir oyun haline çevirdikleri için etrafta kesinlikle madeni para, ufak toka, çakmak vs bulunmamalı. 
  • Bir süre sonra her kapıyı açıp kapamaya başlayacakları için, parmakları sıkışmasın diye, kapı tutucuları alabilirsiniz. Ya da bir diğer yöntem kapının üzerine, kapının kapanmasını önlemek için havlu koyabilirsiniz.
İhtimalleri düşünmek bile insanı ne kadar üzerken, ben her türlü önlemi aldım, kenara çekilebilirim demek yok. Her an gözümüz üzerlerinde olmalı.
Hepimize kolay gelsin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder