16 Ocak 2021 Cumartesi

Çocuklar Kodlamaya Nereden ve Nasıl Başlamalı?

Mblock - Çocuklar için Kodlama

Kodlama
artık günümüzün dili. Bir zamanlar İngilizce bilmek nasıl önemliyse, artık  çocuklarımız için  de kodlama bilmek öyle. Günümüzün yabancı dili olan kodlamayı çocuklarımız ne zaman öğrenmeye başlayabilirler? Hangi programlarla kodlama öğrenmeliler? En önemlisi kaç yaşında kodlama öğrenmeye başlamalılar? sorusunun cevapları yazımızda.
Kodlamayı neden artık bu kadar çok duyar olduk, Kodlama nedir? Kodlamanın çocuklara ne faydası olacak?  Çocuklar kodlama öğrenmeye ne zaman başlamalı? gibi bir sürü soru şekilleniyor kafanızda dimi? Haklısınız.

Düşünün bilgisayarın olmadığı bir iş alanı aklınıza geliyor mu? Telefonumuzu elimize almadan geçirdiğimiz bir gün?  I-ııh! Bilgisayarlar her yerde. Telefonlarımız da birer bilgisayar, kullandığımız her uygulamanın arkasında ciddi uğraşlarla yazılmış, kodlar bulunmaktadır. Yani kodlama her yerde, her an bizimle. Şu anda okumakta olduğunuz yazının arkasında da bir sürü kod var mesela. 

Her zaman çocuklarımız telefonla, bilgisayarla çok oyun oynuyor diye şikayet ediyoruz değil mi? Buna ben de dahilim çoğu zaman. Ama teknoloji her zaman zararlı değil ki. Ancak devamlı tüketici konumda olduklarında zararlı olduğundan bahsedebiliriz. (Bu konuda eğitimci Dr. Özgür Bolat'ın Google destekli Youtube videolarını izleyebilirsiniz.) Oyun oynarken ya da video izlerken ise devamlı tüketici konumundalar. Onları tüketim odaklı teknoloji kullanıcısı konumundan çıkarıp, üretim odaklı teknoloji kullanan bireyler  haline getirmeliyiz. 

Kodlama öğrenmenin çocuklara ne faydası olacak?

"Herkes programcı, yazılımcı mı olacak?" diye düşünebilirsiniz. Kodlamayı sadece yazılımcı olmak için öğrenmek gerekmiyor. Şu anda yabancı dil nasıl zorunluysa, bunun öğrenimi okul öncesinde başlıyorsa, kodlama da bir yabancı dil gibi aynı öyle başlamalı ki bu sayede çocuklarımız yeni beceriler elde edebilsinler. Fırsat verilince çocukların neler yapabildiğine şaşarsınız.

Öncelikle ufacık bir kod yazarken, karşılarına devamlı bir problem gelecek. Onlar her problem de vaz mı geçecekler, çabalamayı ve bu sayede bu problemlerle boğuşmayı, problem çözmeyi öğrenecekler. Günümüz için öğrenilmesi şart bir beceri. 

Her oluşturdukları animasyonla, oyunla kendi başlarına başarabildiklerini görüp, kendilerine güvenleri gelecek. Ben yapabiliyorum diyebilecekler. 

Her gün iç içe oldukları aletlerin nasıl çalıştığının mantığını kavrayacaklar. 

Belki içlerinden geleceğin yazılımcısı çıkar, kim bilebilir?

Kodlamaya hangi yaşta, hangi programla başlamalı?


Okul Öncesi Somut Kodlama

Bu konuda bir çok yazı okudum ama okul öncesi kodlama deyince karşıma hep kağıt üzerindeki etkinlikler ya da oyunlar geldi. (Yandaki resimdeki gibi) Bunlar önemsiz demiyorum, telefondan, tabletten ya da bilgisayardan birazdan bahsedeceğim programları kullanmaya başlamadan önce, bunlarla alıştırma yapmak oldukça faydalı olacaktır.  Programlara başlayınca bile devam etmeli (Okul öncesi için)
Ama nedense kimse kodlamaya 3.5- 4 yaş itibaren başlanabileceğinden bahsetmiyor. Genelde 6-7 yaş telafuz ediliyor.




KODLAMAYA BAŞLAMAK İÇİN OKUMA YAZMA BİLGİSİNE GEREK YOK.

Evet 3.5 yaşından itibaren, belki de 4 yaş başlangıç için ideal. (Çocuğunuzun hazırbulunuşluk düzeyini siz daha iyi bilirsiniz. ) Ama okuma yazma bilmiyor henüz erken diye düşünmeyin, bu başlamak için bir kriter değil.

Hangi Program ile başlamalıyız? 


Scratch Jr öğrenimi

Türkçe dil desteğinin de bulunduğu Scratch JR programı bu iş için biçilmiş kaftan. 
Resimde de gördüğünüz gibi blokların üzerinde yazı yok. Sadece resim, bu sayede kullanımı oldukça kolay. Hem tablete, hem telefona ücretsiz yükleyebilirsiniz.
3.5 - 4 yaş aralığında bir çocuğunuz varsa hemen siteye girin inceleyin, neler yapabilirsiniz, göz atın. Takıldığınız yerde dilerseniz destek olabilirim. Ama başlamak için geç kalmayın. 

Udemy'de yayınladığım Scratch Jr ile Kodlama (4-8 yaş) Eğitmen /Ebeveyn Eğitimi ile bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.


Scratch Öğrenim
6 yaştan itibaren, okuma yazma öğrendikten sonra ise Scratch ile devam edebilirler. (Bilgisayardan kullanılıyor.)   
5 yaştan itibaren bile -ScratchJr ile tanıştılarsa eğer- Scratch'e geçilebileceğini söyleyen uzmanlar var. Biz şahsen deneyeceğiz.

Resimlerde göreceğiniz gibi iki programda da yazılan kod aynı. Aradaki farkı gözlemleyebilirsiniz.

Sadece Scratch değil, mBlock ile de devam edebilirsiniz. Hatta mBlock ile yapay zeka ve robotik kodlamaya da giriş yapılabilir.

Robotik Kodlamaya ilgilerinin oluştuğunu görürseniz, Scratch for Arduino - S4a programından da yararlanabilirsiniz, bunlar birbirlerine oldukça benzeyen programlar.

Aslına bakarsanız seçenek çok. Bunlar en önde gelen blok tabanlı kodlama programları.  


Karşımızda farklı farklı kaynaklarda bir sürü öğrenme materyali bulunan, hem de ücretsiz programlardan bahsediyorum. Çocuğunuza katacakları ise ölçülemez. Geç kalmadan başlamanızı şiddetle öneririm.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder