4 Ekim 2016 Salı

Bebekler İçin Sebze Çorbası (6.aydan itibaren)

Bebeklere Sebze Çorbası
Sebze Çorbası
Ek gıdaya alışma aşamasında alerji riski en düşük olan sebzelerden başlanmalıdır. Genelde bunlar patates, kabak, havuç gibi sebzeler olmaktadır.

Doktorumuzun verdiği tarife göre ilk hafta için sebze çorbası ;
2 su bardağı su, 
1 tatlı kaşığı irmik, 
küçük boy patates,
yarım havuç ve kabak. 
Bunlar bir kapta önce haşlanır, sonra çatalla ezilip, süzgeçten geçirilir. Üzerine de 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ilave edilir. İlk hafta azar azar verilip, git gide artırılır. 

İkinci haftadan itibaren çorbaya; patlıcan, bakla, domates dışındaki mevsim sebzelerinden; bezelye, taze fasulye, ıspanak, kereviz, brokoli, karnabahar, balkabağı, taze patates, dereotu, maydanoz, semiz otu, taze nane vs. eklenebilir. Tabi bunları farklı günlerde, 3 gün kuralına dikkat ederek eklememiz gerekir. Bu sebzelerin zamanını yine doktoronuza danışarak belirleyin, örneğin brokoli ve karnıbahar gaz yapıcı özelliğe sahiptir, biz bunları 8.aydan itibaren vermeye başladık. Aynı zamanda domatese de 8. ayda başladık. 

Sebze çorbaları 2 günlük hazırlanabilir, ancak ıspanaklı yapmışsanız çabuk tüketilmelidir.

Bebeklere Sebze Püresi
Havuç-Kabak Püresi
Zeytinyağını çorba piştikten sonra eklememiz önemlidir, besin değerini yitirmemesi açısından.

Su miktarını bebeğinize göre ayarlarsınız, zaman zaman püre şeklinde de denemekte fayda var. Sütünüz yeterliyse anne sütü ile pürenin kıvamını ayarlayabilirsiniz.

Arada farklı karışımlarla bebeğinize farklı tatlara alıştırabilirsiniz. Mesela havuç-kabak, bezelye-havuç, bezelye-patates ya da tek başına havuç püresi, tatlı patates püresi vs. hazırlanabilir.


Çorba için en doğru öğün öğle öğünü olacaktır. (12:00-14:00)

Ek gıdaya geçiş hakkındaki yazımda belirttiğim gibi bebeklere meyveden önce sebzelere alıştırmak daha doğru olacaktır. Yine bu yazıda belirttiğim püf noktalarına dikkat etmek önemli. 


Önemli Not: Bu blogdaki yazılar deneyimlerimden oluşmaktadır. Lütfen sağlık konularında karar vermeden önce doktorunuzla işbirliği içinde olup, araştırmalarınızı yaparak karar verin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder