6 Aralık 2016 Salı

Bebeklere Oyun Önerileri

Gün içinde bebeklerimizi oyalamak ne kadar zordur bilirim. İşte bu konuda size fikir verebilecek hem bebeklerinizle eğlenceli vakit geçirebileceğiniz, hem de öğrenmelerine destek olacak bazı oyun önerileri:


  • Herhangi bir plastik kap içine evdeki meyvelerden konulup, bebeğin önüne bırakılır. Meyveleri tek tek elinde evirip çevirmesi, keşfetmesini izlemek oldukça eğlencelidir. Ancakk bir süre sonra meyvelerin suyu çıkarılacaktır, bu konuda hazırlıklı olmakta fayda var. 😂 Bizimki muz, mandalina, elma ve kivi ile denedi şimdilik. En sonunda da mandalinayı soymayı başardı ve mutlu son... Her yer mandalina oldu. Anne iş başında 😁 Olsun hem mutlu oldu, hem de çok şey öğrendi. Şimdi nerede mandalina görse mıncıklıyor. 😁
  • Kullanılmayan bir cüzdanınızın içine, yine herkeste bol bol bulunan, o çok kullanılmayan mağaza kartları yerleştirilir. Bebeğe verilir ve mutlu yüz ifadeleri zevkle seyredilir. Muhtemelen sizin de bebeğiniz çantanızın içindekileri karıştırmaya bayılıyordur. Biz izin vermedikçe daha da değerlenir zaten böyle şeyler. Kendi isteğimizle ellerine verdiğimizde ise önce şaşırırlar, sonra zevkle oynamaya dalarlar. İçindeki kartları tek tek çıkarmaya bayılıyor benim oğlum. Bize basit gibi görünse de o küçücük parmaklarıyla kartları çıkarmaya çalışması el becerilerini oldukça geliştirir.
  • Aynı şekilde bir çantanızı da kullanabilirsiniz, bol fermuarlı olması tercih sebebidir. Fermuarlı bölümlere oyuncaklarını yerleştirirseniz, her fermuarı açtığında içindeki oyuncağı çıkarmaya çalışıp çok güzel vakit geçirecektir. 
  • Çamaşır sepetinin içine bebeğinizi oturtup, evin içinde tur attırabilirsiniz. Bir yandan da " düt,düt çekilin yoldan biz geliyoruz " gibi nidalar olayı daha ilgi çekici hale getirecektir.
  • Evdeki  renk renk, farklı boyutlarda bütün bereler toplanıp, tek tek kafaya geçirilir, bebeğiniz de gülerek kafanızdan çekip çıkarır. 
  • Etiketleri ya da biz ıslak mendillerin yapışkan bantlarını kullanılıyoruz, ellere ya da yüze yapıştırılır, bebeğimizse gülerek onları çıkarır. Bir süre sonra onların eline, yüzüne yapıştırınca yapışkanı sökmeleri daha ilgi çekici hale gelir, oldukça eğlenilir.
  • Herhangi bir odadaki özellikle de mutfakta onların ulaşabileceği alt çekmecelerden biri, onlara zarar vermeyecek ve ilgilerini çekecek mutfak eşyaları ile doldurulur, ya da odadaki çorap çekmecesi olabilir.(Çorapların arasına oyuncakları saklanıp, onları bulması seyredilebilir.) Öncelikle çekmeceleri açıp kapamak zaten ilgilerini çekiyorken, bir de o çekmecelerin içinde merak uyandracak bir sürü şeyin olması onları fazlasıyla oyalayacaktır. Şekil 1-A ;
  • Islak mendil ya da pamuk paketi ellerine verilir ve paketin içinden tek tek mendilleri ya da pamukları çıkarması izlenilir. İzlenilir diyorum çünkü en ufak fırsatını bulduklarında ağızlarına atarlar 😁 (Oğlumun ağzında pamuk çiğnemişliği olmuştur 😊) Yine ince motor gelişimi için oldukça faydalı. Hatta pamukla beraber iş biraz daha ileri götürülür, pamuklar ufak ufak parçalara ayrılır, o ufak parçalar yerden, o ufak parmaklarla alınır, daha da ufak parçalara ayrılmaya çalışılır. 
  • Emzirme minderi bir yere dik olarak dayanır, kale gibi. İçine toplar yuvarlanıp "gol, gol, gol" diye bağırılır. Ne kadar çok gürültü ve aksiyon, o kadar eğlence demektir bebekler için. Yüzlerindeki gülümseme için her türlü şebeklik yapılabilir. 😁
  • Sulu oyunlar ise vazgeçilmezdir. Bir kabın içine su doldurup, pipetle içine üflenir. Yüzlerindeki önce şaşkın, sonra mutlu ifade zevkle izlenir.
  • Yine bir kabın içine su koyarak içine sünger, buz kalıpları (Erimelerini izlemek ilgi çekici olacaktır.)  ya da hayvan figürleri konulabilir. Ne olursa olsun suyla oynanan her oyuna bayılacaklardır. 


Aslında ne kadar da basit oyunlar ancak inanın oldukça iyi vakit geçiriyorlar. Bebekler için oyunun ne kadar önemli olduğunu önceki yazımda belirtmiştim. Bebeklerimiz büyüdükçe, bilinçlendikçe oyun oynamak daha zevkli hale geliyor. Oyun oynadıkça daha da bilinçleniyorlar. 

İçinde mutlaka yaptıklarınız da vardır. Sizde kendi oyunlarınızdan bahsederseniz bize de fikir vermiş olursunuz. 

Bol oyunlu günler...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder